Van organisatiestrategie naar strategisch personeelsbeleid | Constructief HR

Van organisatiestrategie naar strategisch personeelsbeleid

Door Constructief HR | Strategisch HR plan

Hoe maak je de vertaalslag van je organisatiestrategie naar herkenbaar en effectief strategisch personeelsbeleid?

Over deze klantcase

Klantcase BrabantWonen - strategisch personeelsbeleid, klantcase strategisch HR plan - Constructief HRBrabantWonen is een woningbouwcorporatie die actief is in de omgeving van Oss en Den Bosch. In 2016 had de organisatie een nieuwe ondernemingsstrategie opgesteld, waarin een nieuw besturingsmodel werd geïntroduceerd. Om deze nieuwe manier van werken te laten slagen moest het strategisch personeelsbeleid opnieuw opgesteld worden.

Constructief HR* heeft BrabantWonen geholpen met de voorbereiding en begeleiding van een interactieve bijeenkomst met alle leidinggevenden. Met onder andere die input en het ondernemingsplan heeft Constructief HR vervolgens een bondig strategisch personeelsbeleid geschreven, inclusief een HR agenda.

Het opgeleverde beleidsplan geeft houvast aan de organisatie, de leidinggevenden en de medewerkers over de vervolgstappen en maakt de nieuwe manier van werken concreet. Daarnaast helpt het plan prioriteiten te stellen en de belangrijkste activiteiten voorrang te geven, zodat het personeelsbeleid effectief bijdraagt aan de ondernemingsdoelen van BrabantWonen.

Peter van Kampen, hoofd P&O van BrabantWonen, vertelt hieronder zijn ervaringen met Constructief HR.

Vastlopen in discussies

“Al langere tijd probeerden we de HR-visie en het strategisch personeelsbeleid op papier te krijgen. Intern liepen we dan steeds vast op discussies: was iets nou strategisch, tactisch of operationeel? Waren we bezig met het ontwikkelen van een visie, of met filosofie?

Daarom hebben we jullie benaderd. Ik kende Arjan van een forumdiscussie die ik ooit heb bijgewoond. Door jullie blogs had ik het gevoel dat jullie de kennis, ervaring en kunde hadden om ons te helpen.”

Klik en vertrouwen

“Na het eerste gesprek was er vertrouwen dat het met jullie wel zou lukken. Dat ‘vreemde ogen’ van buiten het wel voor elkaar kregen.

Met de directie en het bestuur hadden jullie snel een klik. Met elkaar spraken we dezelfde taal en we wisten elkaar goed te vinden. De discussies gingen nu over wat onze organisatie nodig had om verder te kunnen en het nieuwe ondernemingsplan te realiseren.”

Inlevingsvermogen

“We zijn heel positief over hoe het proces gegaan is. Los van jullie kennis en kunde hebben jullie in korte tijd een goede vertaalslag gemaakt van het ondernemingsplan naar strategisch personeelsbeleid.

Met een paar gesprekken en door de goede begeleiding van de bijeenkomst hebben jullie je snel ingeleefd in de situatie. De verschillende posities en standpunten hebben jullie goed weten te doorgronden.”

Meer samenhang

“Het stuk dat jullie hebben opgeleverd verdwijnt zeker niet in een la. Hier kunnen we mee verder. En dat doen we ook al.

We merken dat er meer samenhang is. Dit is geen plan dat P&O in zijn eigen hokje bedacht heeft. Geen speeltje van P&O. Het is met verschillende mensen uit de organisatie ontwikkeld en het wordt breed gedragen.

Die lijn zetten we door nu we beginnen met de activiteiten van de HR agenda.”

Doordringen in het DNA

“Jullie – Arjan, Wieteke en Karin – zijn er in korte tijd in geslaagd door te dringen in het DNA van onze organisatie. De teksten die Karin geschreven heeft, ademen onze taal en je merkt absoluut niet dat iemand van buiten geholpen heeft.

Dit en jullie goede kennis en kunde van het HR vak maakt dat ik jullie zeker zou aanbevelen om andere organisaties te ondersteunen met strategisch HR.”

Unieke expertise

Wat jullie beloven, doen jullie en maken jullie waar. Ook met de krappe deadlines die we hadden.

De combinatie van Arjans expertise van HR en Karins taalgevoel en ervaring met beleidscommunicatie maakt Constructief HR uniek. Jullie hebben deze expertise op zo’n manier verweven dat jullie ieder voor zich van waarde zijn voor een organisatie.”

Periode: december 2016 – februari 2017

* Kort na deze opdracht heeft Lumax Producties de handelsnaam Constructief HR officieel gelanceerd.

Investeren in mensen - case study

"We verloren een grote klant die voor bijna 50% van de omzet zorgde. Nu zitten we in een positieve spiraal die zichzelf op gang houdt."


Deze case study laat zien hoe een strategisch HR-plan het verschil maakte bij de redding en reorganisatie van een groenteverwerkend bedrijf. ​

Over de schrijver

Constructief HR helpt HR-professionals die willen bouwen aan strategisch HR-beleid dat toegevoegde waarde levert en waar het management achter staat. Onze diensten helpen je aan meer commitment op de HR-strategie, minder gedoe bij de uitvoering en maximale impact.

Geef je reactie:

Geef je reactie: